skip to main content

Mei 2019: Liedjes van Elvis en Bløf in plaats van psalmen

Wie aan Elvis denkt, denkt aan rock-’n-roll. Of misschien aan zijn glimmende vetkuif of roerige leven. Een kerkdienst zal in elk geval voor velen niet het eerste zijn wat bij ze opkomt. Toch is ‘The King’ regelmatig te horen in kerkdiensten, net als Johnny Cash, Bløf en U2. Al meer dan tien jaar organiseren drie Nederlandse dominees speciale diensten waarin traditionele psalmen en gezangen worden vervangen door popmuziek: "De muziek uit de traditionele kerkcultuur sluit niet aan bij het dagelijks leven. Popmuziek voor veel mensen wel. Daarom kan het een brug zijn tussen de kerk en het dagelijkse leven."

 
Of popkerkdiensten zullen zorgen voor meer kerkbezoek op langere termijn, valt volgens religiewetenschapper Ernst van den Hemel van het Meertens Instituut te betwijfelen. "Als mensen denken dat de kerken weer volstromen als er een drumstel wordt neergezet, hebben ze het mis. Maar als popmuziek op een authentieke wijze met religie wordt vervlochten, is de kans groter." Hij noemt het succes van paasevenement The Passion. Lees verder in Trouw.

Foto: Simone Wolff