skip to main content

Juni 2019: Streektalen ontwikkelen zich nog door ze te appen

De traditionele streektalen zijn aan erosie onderhevig. Steeds minder mensen spreken het Limburgs, het Nedersaksisch, Zeeuws, Brabants of het Fries. Peuterspeelzalen lijken zelfs soms de doodsteek te geven. Toch blijft Leonie Cornips, onderzoeker variatielinguïstiek aan het Meertens Instituut, hoopvol gestemd: "De streektalen ontwikkelen zich nog steeds. Er is nog nooit zoveel in streektalen geappt als nu." En dat kan steeds makkelijker. Microsoft heeft bijvoorbeeld sinds vorig jaar het Limburgs toetsenbord toegevoegd aan Microsoft SwiftKey keyboard.

Lees verder in het artikel in het Fries Dagblad, dat ook interessant is voor de lezer die meer achtergrondinformatie wil over de officiële erkenning van streektalen.

Foto: Flickr.com, Don Crowley (CC BY-SA 2.0)