skip to main content

Juni 2019: Taalwetenschapper onderzoekt communicatie met dieren

Leonie Cornips is bijzonder hoogleraar taalcultuur in Limburg aan de Universiteit Maastricht en als taalonderzoeker verbonden aan het Meertens Instituut voor onderzoek en documentatie van de Nederlandse taal en cultuur in Amsterdam. Ze doet sinds kort onderzoek naar de taal van koeien. Het eerste wetenschappelijke artikel is al geschreven:

"Nog niet zozeer over koeien, maar wel over waarom we überhaupt naar dieren zouden moeten kijken in de taalwetenschap. We definiëren als mensen wat taal is op basis van het geluid dat we voortbrengen. Maar je kunt bij taal ook denken aan lichaamshouding of hoe iemand kijkt. Deze zaken kun je in elke taal bestuderen en dus ook in de dierentaal. Eigenlijk is elke taal gedefinieerd als mensentaal. Maar is het wel terecht om een grens te trekken tussen mensentaal en dierentaal, omdat dieren niet precies op dezelfde manier communiceren als wij?"
Lees verder in Nieuwe Oogst.

Lees ook 'Wat bedoelt een koe nou met boe?' op Thuis in Maastricht om meer te weten te komen over het onderzoek van Leonie Cornips.

Foto: Simone Wolff