skip to main content

November 2019: Premier Rutte noemt Zwarte Piet-website van het Meertens Instituut in Tweede Kamer

Op de website van het Meertens Instituut staat een Zwarte Piet-FAQ: antwoorden op de meestgestelde vragen rondom de Zwarte Piet-traditie en -discussie. Premier Rutte noemde op 19 november ons onderzoek naar tradities en Zwarte Piet in de Tweede Kamer:

"Specifiek over Piet is mijn standpunt het volgende en dat heb ik hier vaker neergelegd. Dat is een traditie die in Nederland verandert. Dat is zoals altijd met tradities in Nederland, dat gaat geleidelijk. Dat zie je op dit moment gebeuren. Die Piet is aan het verkleuren in allerlei streken in dit land. Het hoort ook bij maatschappelijke tradities dat ze door de tijd heen veranderen. Het Meertens Instituut heeft er een prachtig onderzoek naar gedaan en dat werkt ook zo. Dan moet je oppassen dat je niet als overheid gaat voorschrijven hoe die Piet eruitziet en dat je een kinderfeest in een wet gaat vastleggen."
Meer weten over de veranderende tradities rondom het Sinterklaasfeest? Klik hier voor de FAQ: 'Vragen over Zwarte Piet.' Klik hier voor het verslag van de Tweede Kamer-bijeenkomst.