skip to main content

November 2019: Geƫmigreerde Nederlanders hechten nog sterk aan de Nederlandse taal en lekkernijen

Nederlanders die naar het buitenland verhuizen houden ook daar vast aan de Nederlandse taal en cultuur. Dat blijkt uit onderzoek van de Taalunie en het Meertens Instituut. "Ze spreken graag Nederlands, houden veel contact met het thuisland, eten regelmatig kroketten en stroopwafels en vieren Sinterklaas", zegt onderzoeker en hoogleraar historische taalkunde Nicoline van der Sijs van het Meertens Instituut.

Voor het onderzoek zijn bijna 7000 geëmigreerde Nederlanders en Vlamingen uit 130 verschillende landen ondervraagd. De resultaten laten voor geëmigreerde Belgen hetzelfde beeld zien: de Nederlandse taal en tradities, zoals lekkernijen en feestdagen uit het geboorteland, worden vastgehouden. Dat is opvallend, zo Van der Sijs, omdat uit eerder onderzoek bleek dat Nederlanders die in de vorige eeuw naar Canada of Australië vertrokken, hun moedertaal juist snel opgaven. 

Het is voor het eerst dat is onderzocht hoe belangrijk Nederlanders die naar een Europees land zijn vertrokken hun moedertaal en cultuur vinden. Eerdere onderzoeken richtten zich alleen op emigratie over zee: Nederlanders die in Canada, Amerika of Australië zijn gaan wonen.

Lees verder in Trouw en in het Belgische De Standaard

Foto: Simone Wolff