skip to main content

December 2019: ’In volksfeesten schuilt altijd gevaar’

Volksfeesten dragen bij aan verbroedering, is de gedachte. Maar saamhorigheid slaat snel om in een loopgravenoorlog als aan de viering wordt getornd, zoals bij het Sinterklaasfeest of de vreugdevuren in Duindorp. „We zien een emancipatiestrijd. Nationale feesten veranderen door de eeuwen heen altijd.” Dat burgers zich druk maken over het voortbestaan van nationale tradities, is van alle tijden, weten de etnologen professor dr. Irene Stengs en dr. Markus Balkenhol van het Meertens Instituut.

Stengs en Balkenhol wijzen erop dat tradities voortdurend veranderen onder invloed van maatschappelijke ontwikkelingen. Irene Stengs: „Dat kan heel snel gaan. Kijk naar Maarten van der Weijden, die de Elfstedentocht zwemt. Dat project past helemaal in de context van de klimaatverandering en bij onze nostalgie naar koude winters. Er zijn mensen die delen van de tocht van Van der Weijden nazwemmen. Meteen is zo een nieuwe traditie geboren.” Lees verder in de Telegraaf.

Foto: Flickr.com, Bonfire Scheveningen (CC BY 2.0)