skip to main content

December 2019: Geen tsunami aan Engelse leenwoorden

Taalcolumnist Ewoud Sanders is blij met de traditie dat uitgevers in het najaar veel nieuwe taalboeken uitgeven. Zoals het boek 15 Eeuwen Nederlandse taal van taalkundige Nicoline van der Sijs, waaraan hij in zijn column in NRC aandacht besteedt. Hij merkt op dat het boek interessante conclusies bevat: "Een andere conclusie is dat het wel meevalt met de zo vaak bejammerde invasie van Engelse woorden. Van der Sijs onderbouwt dit met cijfers uit onderzoek van twee miljoen woorden uit kranten en 55.668 gesproken woorden in acht uur vlogs. In die vlogs bleek slechts 2,3 procent van de woorden uit het Engels te komen. 'Dat is dus nog minder dan in de kranten, terwijl van vlogs en sociale media juist wordt beweerd dat ze zoveel Engels bevatten.' Er lijkt dus geen sprake te zijn van een tsunami aan Engelse leenwoorden."
Lees de column in NRC.