19 maart 2020

Quarantaine Colleges over taal en meer

Op 12 maart, toen de eerste quarantainemaatregelen genomen werden om het coronavirus tegen te gaan, plaatste taalwetenschapper Marc van Oostendorp deze tweet op Twitter:

"Universitaire collega's! Laten we van de nood een deugd maken. Velen van ons zullen de komende weken video's maken voor onze studenten. Waarom zouden we die video's niet ook zoveel mogelijk openbaar maken net als het andere studiemateriaal zodat ook anderen kunnen meegenieten?"

Universiteit van Nederland, een onderwijsorganisatie die colleges opneemt van Nederlandse hoogleraren en beschikbaar stelt op internet, pakte dit idee op. De organisatie zal samen met docenten open en gratis colleges opnemen en onder de naam Quarantaine Colleges beschikbaar stellen voor iedereen op een speciaal kanaal.

Zelf zegt Van Oostendorp dit erover: "Het is een manier om onze medeburgers toch nog iets waardevols mee te geven in deze verwarrende dagen, het is een manier om de wetenschap een troost en een verrijking te laten zijn."

De eerste colleges van Van Oostendorp zijn inmiddels verschenen: