skip to main content

Prijsvraag #mijnlied: win ‘Songbook van Ruud de Wild. Reis door de geschiedenis van het Nederlandse lied’!

Afgelopen weekend had eigenlijk een nieuwe tentoonstelling van start moeten gaan in het Huis van het Boek in Den Haag: 'Ruud de Wild, songbook. Reis langs de mooiste Nederlandse liedboeken.' In verband met de maatregelen rondom het COVID-19-virus is de opening van de tentoonstelling tot nader bericht uitgesteld.

Voor de tentoonstelling is radiomaker en kunstenaar Ruud de Wild op zoek gegaan naar de rijke geschiedenis van het Nederlandse lied. Tijdens zijn zoektocht is hij begeleid door Martine de Bruin, liedexpert van het Meertens Instituut, en zelfstandige gastconservator Garrelt Verhoeven. Op zoek naar manuscripten, liedboeken, liedblaadjes en bladmuziek met Nederlandse muziek heeft Ruud samen met de twee experts in verschillende bibliotheken en collecties gestruind. Martine en Garrelt gidsten Ruud langs het muzikale erfgoed en bovendien konden zij putten uit de Nederlandse Liederenbank van het Meertens Instituut. Daarnaast heeft het Meertens Instituut maar liefst 61 stukken aan de tentoonstellingsmakers in bruikleen gegeven.
De reis langs de geschiedenis van het Nederlandse lied resulteerde in een persoonlijke Top 100 die Ruud samenstelde uit het overstelpende aanbod. Van de vroegste middeleeuwse liederen van Hadewijch tot het hedendaagse levenslied, nederpop en nederhop: Nederland zong en Nederland zingt. Over liefde en dood, over oorlog en vrede, over lust en vertier, over vreugde en verdriet, over God en geloof, over alles wat er verder toe doet in het leven. En in tijden van corona?
 
En dat maakt ons benieuwd: is er een lied dat op dit moment, in tijden van corona, belangrijk voor u is? Een lied waaruit u kracht of troost put, een lied dat u vrolijk maakt, of een lied dat u om welke reden dan ook nu op het lijf geschreven is? Een lied waarop u lekker kunt bewegen in thuisquarantaine of waarmee u lekker kunt wegdromen?
 
We horen het graag! Het hoeft geen Nederlands lied te zijn (hoewel ons dit wel zou verblijden).

Plaats de titel en uitvoerder van het lied plus korte motivatie op Twitter in een tweet naar ons. Vermeld hierbij onze twitternaam @meertens_knaw en de hashtag #mijnlied. Bij gebrek aan Twitter mag u ook een reactie op onze Facebookpagina achterlaten of mailen naar communicatie@meertens.knaw.nl.

Onder de reacties verloten we op 6 april twee exemplaren van Songbook van Ruud de Wild. Reis door de geschiedenis van het Nederlandse lied; het boek dat bij de tentoonstelling hoort en op 21 maart verschenen is bij uitgeverij Walburgpers