skip to main content

Maart 2020: Hoe klinkt de Euregio Maas-Rijn?

Taalonderzoeker Leonie Cornips (Meertens Instituut en Universiteit Maastricht) is betrokken bij het project Terra Mosana. Terra Mosana is een Euregionaal project dat de gemeenschappelijke geschiedenis van de Euregio – grofweg het gebied tussen Maastricht, Luik, Aken, Beringen, Jülich, Leopoldsburg en Tongeren – bestudeert. In die geschiedenis horen ook de talen van vroeger en nu. De onderzoekers willen weten, én aan iedereen laten horen, hoe rijk de talen en dialecten zijn tussen Maas en Rijn. Daarom vragen ze aan inwoners uit die streek om zeven zinnen in te spreken via Whatsapp. De verzamelde geluidsfragmenten worden samengevoegd tot een geluidskunstwerk.

De eerste ingesproken zinnen zijn al verwerkt tot een korte meertalige soundscape. Lees (en luister) verder bij Neerlandistiek.

Woont u in deze regio en wil u meedoen aan dit project zodat ook uw dialect, Turks, Arabisch, Pools, mengtaal, Engels te beluisteren valt in een expositie, film of podcast? Klik hier voor de oproep van Terra Mosana.