In de media

Maart 2020: Een korte geschiedenis van epidemische luchtwegaandoeningen (deel 1)

Nadat premier Rutte op 13 en 15 maart vergaande maatregelen afkondigde om de Covid-19 epidemie beter te kunnen beheersen, stelden meerdere mensen aan medisch historicus Marieke Hendriksen de vraag 'hoe we dat dan vroeger deden'. Waarmee men bedoelde: hoe gingen mensen, in Nederland en daarbuiten, in het verleden om met epidemieën van luchtweginfecties? Het korte antwoord is: heel anders. 
Met het lange antwoord zou Hendriksen – onderzoeker bij de onderzoeksgroep Nederlandse cultuur en identiteit, NL Lab – een boek kunnen vullen, maar het korte antwoord is goed materiaal voor een blog. 

Hendriksen: "Hoewel men al sinds de oudheid in de gaten had dat sommige ziekten erg besmettelijk zijn, en dat de overdracht gestopt kan worden door zieken af te zonderen van gezonde mensen, gold dat denken over het algemeen niet voor luchtweginfecties." Verder lezen in: 'Een korte geschiedenis van epidemische luchtwegaandoeningen; begrip'.

>> Inmiddels is ook deel 2 van deze blog verschenen: 'Een korte geschiedenis van epidemische luchtwegaandoeningen; behandelingen'.

Afbeelding: Gabriël Metsu, Het Zieke Kind, ca. 1664 – ca. 1666. Olieverf op doek, h 32,2cm × b 27,2cm. Rijksmuseum.