skip to main content

April 2020: Corona en het complotdenken

Nu het coronavirus wereldwijd het dagelijks leven in een wurggreep houdt, gaat de berichtgeving ook over bijna niets anders. Daarbij is het af en toe ingewikkeld om te weten wat nu waar is en wat niet. Op social media wordt veel fake news over het virus verspreid. De factcheckers van het programma Pointer van de KRO-NCRV proberen enkele complottheorieën – onder meer over 5G – te ontrafelen. Kunnen online complottheorieën rond corona de aanleiding zijn geweest voor de verschillende aanslagen op G5-zendmasten?

Theo Meder, hoogleraar Volksverhaal en Vertelcultuur en onderzoeker aan het Meertens Instituut, wordt betrokken bij het onderzoek. "Dit gedoe heeft zijn onschuld verloren. In de loop der jaren zie je dat het radicaler wordt door de stapeling van al dat complotdenken."
Lees verder bij Pointer