skip to main content

April 2020: Een korte geschiedenis van epidemische luchtwegaandoeningen (deel 2)

Nadat premier Rutte op 13 en 15 maart vergaande maatregelen afkondigde om de Covid-19-epidemie beter te kunnen beheersen, stelden meerdere mensen aan medisch historicus Marieke Hendriksen de vraag 'hoe we dat dan vroeger deden'. Waarmee men bedoelde: hoe gingen mensen, in Nederland en daarbuiten, in het verleden om met epidemieën van luchtweginfecties? Het korte antwoord is: heel anders.

Met het lange antwoord zou Hendriksen – onderzoeker bij NL-Lab, de onderzoeksgroep Nederlandse cultuur en identiteit – een boek kunnen vullen, maar het korte antwoord is goed materiaal voor een blog. Pasgeleden verscheel deel 1 van de blog: 'Een korte geschiedenis van epidemische luchtwegaandoeningen; begrip'. Nu is ook deel 2 van de blog verschenen: 'Een korte geschiedenis van epidemische luchtwegaandoeningen; behandelingen'.

>> Naar deel 1: 'Een korte geschiedenis van epidemische luchtwegaandoeningen; begrip'.

Afbeelding: Detail van Jan Luyken, De Apotheker (1694), ets. Rijksmuseum RP-P-OB-44.502