skip to main content

April 2020: Songbook: een interessante geschiedenis van de Nederlandse liedcultuur

In de derde week van maart verscheen bij een tentoonstelling in het ‘Huis van het boek’ in Den Haag: Songbook van Ruud de Wild. Reis door de geschiedenis van het Nederlandse lied (Walburg Pers, 192 blz. €19,99). Vanwege begrijpelijke redenen is de opening van de expositie uitgesteld tot begin oktober, maar het boek is er en het is – zo schrijft Ewoud Sanders in NRC – "alleszins de moeite waard".

Hij schrijft verder:

"In de inleiding, gedagtekend januari 2020, schrijft radiopresentator en oud-dj De Wild onder meer: 'Het is natuurlijk prachtig dat het Eurovisie Songfestival dankzij Duncan Laurence dit jaar (2020) in Nederland zal plaatsvinden.' Doet dat nu gedateerd aan, de rest van het boek is gelukkig tijdloos. Dat is voornamelijk te danken aan het voortreffelijke werk van de co-auteurs: Martine de Bruin en Garrelt Verhoeven.

De Bruin is verbonden aan het Meertens Instituut en een van de grootste lieddeskundigen van Nederland. Verhoeven is eveneens een erudiet. Hij was, toen De Wild hem leerde kennen, hoofdconservator bij de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Het Songbook bevat tien thematische hoofdstukken over verschillende soorten liederen, van liefdesliedjes tot straatliederen. Ieder hoofdstuk eindigt met De Wilds toptien van de betreffende categorie. Het grootste deel van het boek is echter gewijd aan de interessante geschiedenis van de Nederlandse liedcultuur, met veel voorbeelden, goede anekdotes en allerlei taalweetjes."

Lees de hele recensie in NRC.