skip to main content

Meimaand Mariamaand: nieuwe oude Mariaheiligdommen in Nederland

De meimaand is voor katholieken traditioneel de Mariamaand, de maand waarmee het bedevaartseizoen serieus een aanvang neemt en de Mariaheiligdommen de deuren openstellen om de H. Maagd daar te vereren of hulp bij haar in te roepen. Nederland kent nu nog zo’n 80 actieve Mariabedevaartplaatsen. Ze zijn allemaal, samen met vele niet-mariale bedevaartplaatsen, te vinden in de Nederlandse bedevaartdatabank die sinds 2002 online staat en aangevuld wordt op de Meertens website.

Ook al is er indertijd systematisch onderzoek gedaan, soms doen zich nog nieuwe ontdekkingen aan. Recent werden door ‘serendipiteit’, toevals-bijvangsten door ander onderzoek, twee nieuwe Mariaplekken gevonden.

In Bergen op Zoom werd in de Onze Lieve Vrouw van Lourdesparochiekerk een Lourdesgrot aangetroffen waar vroeger grote aantallen pelgrims naar toe trokken, maar waar nu nog altijd, ook in tijden van corona (elke werkdag tussen 9:30 en 11:30), een kaars kan worden opgestoken of Maria voor steun kan worden aangeroepen. Deze grot bevat ook een ingemetselde steen uit de oorspronkelijke Lourdesgrot in Frankrijk.

Voor het Limburgse dorp Schimmert kwam eveneens een filiaal-Lourdesgrot als bedevaart uit de archieven tevoorschijn. Deze werd echter omstreeks 1924 al weer afgebroken; alleen het Mariabeeld is overgebleven.

Met deze twee nieuwe plekken is het aantal bedevaartplaatsen in Nederland – ooit bestaand hebbende en de nog actieve – op een totaal van 666 gebracht. Dat zal nog niet het eindgetal zijn, want weer een nieuwe is zich ondertussen gevonden, maar moet nog verder onderzocht en beschreven worden. Deze zal later bekend worden gemaakt.