skip to main content

Mei 2020: Epidemische muziek is van alle tijden

Van ebolarap tot meningitisblues, vrijwel elke virusuitbraak is bezongen. Ook de huidige coronacrisis levert een hausse aan ‘quarantunes’ op. Ziektes lijken geen sexy onderwerp voor popliedjes, maar bij nadere bestudering kun je moeiteloos een eeuw epidemieën uit de muziekgeschiedenis destilleren. Zelfs de gruwel van de Spaanse griep, die in 1918 om zich heen greep voordat er sprake was van een serieuze opname-industrie, is alsnog terug te horen in songs die jaren later werden opgenomen. Voor het coronavirus staat de teller begin mei al bijna op 3.000.

In liedjes horen historici ‘de stem van mensen die je anders niet hoort’, zoals liederenonderzoeker Martine de Bruin van het Meertens Instituut het zegt. En wie inhoudelijk naar de ‘quarantunes’ kijkt, ziet veel overeenkomsten met de oudere ziektenliedjes. Zelfs Nederland, dat nauwelijks een traditie heeft op dat vlak, doet mee. Lees verder in NRC.