In de media

Mei 2020: Oude kranten overtikken met een alfabet van gotische letters

Een monsterklus is ten einde. Voor een samenwerkingsproject van de Koninklijke Bibliotheek en het Meertens Instituut hebben 200 vrijwilligers handmatig 6000 kranten met 18 miljoen woorden overgetikt. Dit monnikenwerk maakt het voor iedereen mogelijk om in historische kranten te zoeken naar uiteenlopende onderwerpen als wolven, epidemieën en andere onderwerpen die zijn beschreven in kranten vanaf 1618.

Te gast bij NPO Radio 1: Nicoline van der Sijs, hoogleraar historische taalkunde en onderzoeker aan het Meertens Instituut tijdens het project. "U had een alfabet gemaakt, een overzicht zodat mensen de letters konden herkennen?" "Ja, inderdaad, vooral gotische letters zijn moeilijk te herkennen." Het interview met Van der Sijs luistert als een korte inleiding in historische kranten. Luister naar het enthousiaste verhaal bij NPO Radio 1.