skip to main content

Mei 2020: ‘We moeten nadenken over nationale rituelen om dit trauma te verwerken’

De coronacrisis brengt ingrijpende effecten voor onze cultuur met zich mee waar het Outbreak Management Team misschien niet direct oog voor heeft. NEMO Kennislink sprak met etnoloog Peter Jan Margry van het Meertens Instituut over nepnieuws, alternatieve geneeswijzen en de zoektocht naar nieuwe rouwrituelen.

"Rituelen zijn zinvol om je te kunnen verzoenen met zaken die moeilijk of onvermijdelijk zijn. Bij de MH17 hebben we een bijzonder ritueel gezien rond de overledenen en ik denk dat we nu na moeten denken over rituelen om te rouwen om de coronadoden. Die getallen van het RIVM elke dag hebben toch vooral iets heel abstracts. De vraag is of je zoiets lokaal moet organiseren, of nationaal of beide. Maar je moet manieren vinden om dit trauma te verwerken."

Margry is de vierde gast van de reeks 'Coronadenktank', waarin experts uit verschillende wetenschappelijke disciplines spreken over de coronacrisis. Elk interview eindigt met een vraag aan iemand uit een totaal andere discipline. Lees verder bij NEMO Kennislink.

Foto: Peter Jan Margry