26 juni 2020

Oproep: help mee met het toegankelijk maken van historische taal- en cultuurvragen!

Al sinds 2012 maken we dankbaar gebruik van de enthousiaste inzet van vrijwilligers die ons helpen met het toegankelijk maken van de beroemde vragenlijsten van het Meertens Instituut. Vanaf 1931 zijn door het Dialectenbureau, de voorloper van het Meertens Instituut, vragenlijsten rondgestuurd naar informanten verspreid over Nederland, en later ook Vlaanderen. Het doel was de variatie in de Nederlandse taal en cultuur in kaart te brengen. Op basis van de antwoorden werden de dialectkaarten en etnologische kaarten gemaakt, die tegenwoordig in digitale vorm in de Kaartenbank van het Meertens Instituut te vinden zijn. De historische vragenlijsten en verzamelde antwoorden zijn nu ook voor iedereen toegankelijk via de Vragenlijstenbank.

Vrijwilligers gezocht

In ons jubileumjaar – in 1930 kreeg Piet Meertens de opdracht om het Dialectenbureau op te richten – willen we de Vragenlijstenbank graag verder aanvullen om later in het jaar 'iets' met de historische gegevens te doen. Wat dat is, dat blijft voorlopig nog een verrassing. We kunnen uw hulp hierbij heel goed bij gebruiken!

Meedoen kan op deze manier: in het crowdsourcingproject "Meertens-vragenlijsten Taal en Cultuur" op het platform Vele Handen kunt u ons helpen met het digitaliseren en toegankelijk maken van de vragenlijsten en bijbehorende antwoorden. U doet dit door antwoorden over te tikken van scans die van de antwoordformulieren gemaakt zijn. Leuk voordeel: vaak kunt u een bepaalde regio kiezen, als deze nog beschikbaar is. Alvast veel dank voor uw hulp!

Meer leestips:
>> Zie ook: Collectioneren zonder computers, sociale media en databanken: hoe ging dat 90 jaar geleden?