skip to main content

Juli 2020: Wat doet het Digital Humanities Lab?

Bij de podcast MENS van Vrij Nederland spreekt elke twee weken een persoon die, zoals de podcast beschrijft, de toekomst helpt vorm te geven. Deze aflevering: Marieke van Erp, leidinggevende bij het Digital Humanities Lab.

Het Digital Humanities Lab, ook wel DH Lab, is een gedeelde onderzoeksafdeling van het Meertens Instituut, het Huygens ING en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis. Het DH Lab, bestaande uit een hybride groep onderzoekers met een achtergrond in de geesteswetenschappen en informatica, wil met nieuwe – digitale – onderzoeksmethoden nieuwe mogelijkheden creëren binnen het geesteswetenschappelijk onderzoek. Met de computer kunnen ongelooflijke hoeveelheden data doorzocht worden, wat een verrassend licht kan werpen op oude vragen, en waardoor ook nieuwe onderzoeksvragen ontstaan.

Marieke van Erp legt het met illustrerende verhalen uit in het ongeveer vijftig minuten durende interview. Onder meer: het onderzoek naar de bemanning van de VOC, waarvoor 28.000 archiefstukken geanalyseerd werden.

Naar de podcast MENS.