28 september 2020

Brabantse accenten gezocht voor klankkast Miet

Conceptontwikkelaar Lubert Priems is op zoek naar Brabanders die in hun eigen taal, dialect of accent allerlei verschillende woorden uitspreken. Met de opnames maakt hij een klankkast, waarmee hij langs verzorgingstehuizen reist. "Twee onderzoekers van het Meertens Instituut, Leonie Cornips en Jolien Makkinga, onderzochten of het spreken en horen van de eigen taal het welzijn van ouderen beïnvloedt. Dat blijkt absoluut het geval te zijn."

Taalwetenschapper Leonie Cornips en cultureel antropoloog Jolien Makkinga bestudeerden voor hun onderzoek het taalgebruik in verzorgingstehuizen. Zij ontdekten hierbij dat het spreken en horen van de eigen taal als een soort medicijn voor ouderen werkt: "Het biedt troost."

Miet
Priems gaat samen met Stichting Laudio een kamer inrichten in een verzorgingstehuis: "En als je daar de deur open doet, dan kom je bij Miet, een echte Brabantse. Of eigenlijk: een virtuele Brabantse. In Miet zitten alle verhalen verzameld die ouderen hebben verteld aan de twee wetenschappers." Eerder maakte Stichting Laudio ook al Mia.

Voor het maken van de klankkast roept Priems alle Brabanders op om veertien geselecteerde woorden in te spreken via Whats-app. Zie de projectwebsite voor meer informatie: Miet | Stichting Laudio.

Meer weten?
Luister voor meer informatie ook het interview met Priems bij NPO Radio 1: Gezocht: Brabantse accenten – NPO Radio 1.