skip to main content

Liedboektentoonstelling op Schiphol

In 2020 viert Nederland 75 jaar vrijheid na de Duitse bezetting. In het kader van de herdenking van de bevrijding presenteren Huis van het boek en Airport Library de tentoonstelling ‘Songs of War and Peace – Proud to be a Beggar’. Liedexpert Martine de Bruin van het Meertens Instituut heeft de tentoonstelling medesamengesteld.

Van oudsher zingen Nederlanders graag. In de zestiende en zeventiende eeuw heeft geen enkel land zoveel liedboeken geproduceerd als Nederland. Ook daarna bleef het liedboek geliefd. De kleine tentoonstelling in de Airport Library toont Nederlandse liedboeken uit de Tweede Wereldoorlog en de bevrijdingsperiode. Liedboeken bieden hun eigen kijk op deze roerige jaren.

Daarnaast belicht de tentoonstelling twee onderdelen uit de Nederlandse zangtraditie waaruit deze liedboeken voortkomen: ten eerste de rijke liedcultuur uit de jaren ’30 van de vorige eeuw; en ten tweede de geuzenliederen uit de tijd van de Nederlandse opstand en de Tachtigjarige Oorlog tegen de Spaanse overheersers (1568-1648). Het Nederlandse volkslied, het ‘Wilhelmus’ is het bekendste geuzenlied.

De tentoonstelling is geopend sinds 24 augustus. De Airport Library is de eerste luchthavenbibliotheek ter wereld en bevindt zich in het gebied waar de passagiers verblijven die buiten de Schengen-landen reizen. De tentoonstelling is daarmee niet openbaar toegankelijk.

Meer informatie over de tentoonstelling ‘Songs of War and Peace – Proud to be a Beggar’.

Foto: Huis van het Boek, collage van diverse omslagen.