skip to main content

Meertens Instituut maakt digitaal erfgoed zichtbaar in het Geheugen van Nederland

Foto-archieven, historische documenten, archeologische vondsten, kunstvoorwerpen, films, kranten en boeken: steeds meer erfgoed is tegenwoordig online te vinden en te gebruiken. Samen vertelt dit digitale erfgoed talloze verhalen. Geheugen van Nederland is een campagne met als doel om deze verhalen een podium te geven.

Een samenwerkingsverband van een groeiend aantal erfgoedinstellingen bundelt de krachten voor Geheugen van Nederland; archieven, bibliotheken, kennisinstellingen en musea. Ook het KNAW Humanities Cluster, in de vorm van het Meertens Instituut en het Huygens ING, neemt deel aan deze digitale ontdekkingsreis.

Voor Geheugen van Nederland duiken alle deelnemende instellingen in hun online collecties, en brengen zij onvergetelijke verhalen en objecten samen in thema’s. Regelmatig verschijnen er nieuwe thema’s en worden bestaande thema’s aangevuld. Zo blijft er telkens iets te ontdekken.

Muziek voor Publiek: het Wilhelmus
Een van de huidige thema's is Muziek voor Publiek. Het Meertens Instituut verzorgde hiervoor een bijdrage over het bekendste geuzenlied van Nederland: het Wilhelmus. Ga naar Het Wilhelmus: van straatlied naar volkslied.