skip to main content

Nieuwsbrief september 2020

In de nieuwsbrief van september schrijft Theo van der Meer, biograaf van P.J. Meertens, over de onstaansgeschiedenis van het Meertens Instituut. Op Prinsjesdag 1929 gaf de regering groen licht voor de oprichting van een dialectenbureau in Nederland. Op 1 juli 1930 werd Piet Meertens aangesteld, naar wie het instituut later vernoemd zou worden. Daarom vieren we dit jaar ons 90-jarig jubileum met diverse activiteiten. Ter ere van het jubileumjaar zijn we gestart met de videoserie 'Maak kennis met het Meertens'. In de eerste aflevering is directeur Antal van den Bosch aan het woord over de huidige missie van het Meertens Instituut, de impact van technologie op het onderzoek en de toegevoegde waarde van digital humanities. Tot slot geeft hij antwoord op de vraag: hoe zou Piet Meertens gereageerd hebben als hij had kunnen rondlopen op het huidige Meertens Instituut?

Tekening van Piet Meertens uit 1938 door Henk Henriët (1903-1945).