skip to main content

Oktober 2020: In geuren en kleuren praten over Nederland

Bij de podcast MENS van Vrij Nederland spreekt elke twee weken een persoon die, volgens de makers van de podcast, de toekomst helpt vorm te geven. Deze aflevering: Inger Leemans. Leemans is hoogleraar Cultuurgeschiedenis aan de VU en kwartiermaker van het NL Lab van het KNAW Humanities Cluster, de interdisciplinaire afdeling die Nederlandse cultuur en identiteit in heden en verleden onderzoekt.

Over NL Lab zegt ze zelf in de podcast: “We willen Nederlandse identiteit niet ijken, maar kijken hoe we nieuwe perspectieven kunnen aanbrengen. Wat maakt Nederland en Nederlanders? We willen onderzoeken waar en hoe Nederland ‘gemaakt wordt’.’” Ze vervolgt: “We hebben bijvoorbeeld een onderzoeksprogramma “Vormen, voelen, overdragen”, en dat gaat onder andere over smaken en geuren. Welke geuren zijn bepalend voor Nederland?”

Als voorbeeld vertelt Leemans hoe onze zintuigelijke gewaarwordingen veranderen – en zelfs verdwijnen. In een wereld waar steeds minder mensen contant geld gebruiken, verliezen we daarin de verbinding met de financiële wereld? Wat betekent het dat geld geen viezige of opgepoetste duit meer is: iets dat je vast kan houden, kan voelen en waarvan je onwillekeurig het gewicht op je handpalm inschat? Of dat je hoort als het in papieren vorm ritselt tussen je vingers en een geur op je handen achterlaat?

Luister naar de onderhoudende podcast met Inger Leemans waarin ze moeiteloos van smaken en geuren overschakelt naar het bankwezen en geldhandel. Hoe rook de Amsterdamse beurs in 1720?

>> Luister hier ook naar het interview met Marieke van Erp, onderzoeker bij het Digital Humanities Lab van het KNAW Humanities Cluster, die al eerder bij podcast MENS te gast was.