In de media

Oktober 2020: Limburgs is niet vanzelfsprekend

De Raad van Europa riep de Nederlandse overheid vorige maand op structureel meer aandacht te besteden aan het Limburgs en andere streektalen. De officiële erkenningen zijn er al een hele tijd, maar wat betreft de praktijk blijft het te veel bij mooie beloftes.

Ondertussen neemt het aantal sprekers af en wordt de woordenschat per generatie kleiner, constateert Leonie Cornips, bijzonder hoogleraar taalcultuur aan de Universiteit Maastricht en taalwetenschapper bij het KNAW Humanities Cluster.

„Dialect zorgt voor sociale binding binnen een familie, of binnen een dorp of buurt”, zegt Cornips, „maar het heeft ook een emotioneel belang: dialect is in veel gevallen de taal van het hart. Onderzoeken wijzen echter ook uit dat meertaligheid bijdraagt aan een hoger kennisniveau. Kinderen die meertalig met het Limburgs zijn opgevoed, scoren in Cito-toetsen in groep vier beter op het gebied van spellen en begrijpend lezen en hebben een langere concentratieboog.”
Lees verder in NRC.

Foto: Simone Wolff