skip to main content

Oktober 2020: Verruwt de taal?

De Nederlandse premier Rutte had het voor de camera over ‘gewoon je bek houden’. Ruttes grove uitspraak ging niet aan de aandacht van de oppositie voorbij. "Taalgebruik leidt af van het telkens afschuiven van verantwoordelijkheid", reageerde PvdA-leider Lodewijk Asscher. Rutte vond achteraf gezien dat hij niet had moeten schelden, maar zei wel achter de boodschap te staan. Is de taal van de politiek aan het verruwen?

Marc van Oostendorp: "De tijd dat er maar één omroep was en dat je je haar kamt en je stropdas rechttrekt voor je daar op verschijnt, is voorbij. Die omgangsvorm was ook aanwezig in verschillende aspecten van het leven. Ik ben professor en ik spreek lang niet meer zoals een professor dat vroeger deed. De omgangsvormen zijn steeds informeler geworden. Dat is wat sociologen de informalisering van de samenleving noemen", zegt de taalkundige.

Lees verder in het Vlaamse Mondiaal Nieuws.