skip to main content

Oktober 2020: ‘Vertaalprogramma werkt zoals je brein’ – interview met taaltechnoloog Antal van den Bosch

Het begon met een namengenerator voor hamster Bumme, inmiddels is Antal van den Bosch directeur van het Meertens Instituut. Onderzoek naar variaties en veranderingen in de Nederlandse taal en cultuur doet het Meertens Instituut al sinds de jaren '30 van de vorige eeuw, maar anders dan toen is de computer nu onmisbaar in bijna al het onderzoek.

„Laat ik een voorbeeld geven”, zegt Van den Bosch. „Samen met Tilburg University en nu.nl voeren we een project uit. Lezers kunnen op nujij.nl reageren op nieuwsberichten. We ontwikkelen instrumenten waarmee moderatoren discussies beter kunnen duiden. Om wat voor soort discussie gaat het, zijn er voors en tegens te onderscheiden? Welke reacties zijn wel of niet constructief? Onze antropologen gebruiken hierbij hun kennis van hoe debatten kunnen escaleren en hoe mensen taal inzetten om uit te drukken bij welke groep ze horen.”

Lees meer over Antal van den Bosch en het onderzoek van het Meertens Instituut bij NRC.

Foto: Roger Cremers / NRC