skip to main content

Initiatief van neerlandici: Mark Rutte krijgt vanaf nu wekelijks een boek

Hopelijk heeft Mark Rutte nog een boekenplankje vrij. Neerlandici sturen hem vanaf vandaag elke week een boek waarvan ze vinden dat hij het moet lezen. Dit doen ze twintig weken lang, tot de verkiezingen in maart. Ze willen de premier wijzen op de troost en rijkdom van literatuur, juist in crisistijd.

Initiatiefnemer is Marc van Oostendorp, hoogleraar Nederlands en academische communicatie aan de Radboud Universiteit en onderzoeker bij het Meertens Instituut. “Ik kan me voorstellen dat het lezen bij Rutte door tijdgebrek in het gedrang is gekomen”, zegt hij. “Maar het baart me zorgen hoe makkelijk hij bijvoorbeeld de bibliotheken sloot. Literatuur is belangrijk. Het verrijkt je leven en je taal. En het geeft inzicht: alleen via een boek kun je echt in het hoofd van een ander kijken.”

Het eerste boek dat op de post ging naar Mark Rutte is Reis naar het Aapenland van Gerrit Paape.

Lees meer over het initiatief bij Neerlandistiek en in Trouw.

Beeld: Boeken in het KNAW Humanities Cluster – Simone Wolff