skip to main content

November 2020: Gezocht: Utrechtse Maria’s die willen poseren voor een bijzondere expositie

Oud, jong, gelovig, niet gelovig, ras–Utrechter of net verhuisd: tien Utrechtse Maria’s worden in de aanloop naar kerst geportretteerd door verschillende talentvolle fotografen. Het resultaat is te zien in een bijzondere fototentoonstelling die rond kerst te zien is in de Jacobikerk in Utrecht. Vrouwen (of mannen) die Maria heten, kunnen zich nog aanmelden via sociale media.

Van iconen tot tatoeages en van schilderijen tot platenhoezen: Maria is de meest afgebeelde vrouw ter wereld. Naast een van de hoofdpersonen in het kerstverhaal, is zij uitgegroeid tot symbool voor liefde, vrouw-zijn, moederschap, angst, troost, bescherming en verwachtingsvol vooruitkijken. Ongeacht cultuur, religie of smaak blijft ze populair: Maria is van alle tijden en van iedereen.

Maria vormt ook de inspiratie achter een bijzonder project van de Utrechtse community ViaJacobi, die verbonden is aan de Jacobikerk: een tentoonstelling waarin Utrechtse Maria’s centraal staan. Drie Utrechtse fotografen laten zich ieder op eigen wijze inspireren door klassieke Maria’s uit de kunstgeschiedenis en Maria’s van vlees en bloed die ‘om de hoek’ wonen. Volgens het Meertens Instituut wonen er namelijk ongeveer 2500 Maria’s in Utrecht. De initiatiefnemers willen graag met deze Maria’s in contact komen om hen te betrekken bij dit bijzondere kerstproject.

Lees meer over deze oproep bij In de buurt.

Beeld: Simone Wolff