In de media

November 2020: Hoe rook Europa een paar eeuwen geleden eigenlijk?

Geur is volgens onderzoekers van het KNAW Humanities Cluster een goede indicator voor wat we vroeger voelden en dachten. Ze gaan terughalen hoe Europa rook in het verleden. Het nieuws over dit unieke onderzoek naar geur ging afgelopen week viraal en haalde wereldwijd tientallen krantenkoppen en journaals. Hieronder volgt een kleine selectie.

De industrialisatie was een traumatische ervaring voor de neus, zegt Inger Leemans, hoogleraar cultuurgeschiedenis aan het KNAW Humanities Cluster en de VU. Ze is projectleider van Odeuropa, een onderzoeksproject naar ons geurverleden dat onderzoekt hoe Europa heeft geroken tussen de 16de en de 20ste eeuw, en of die geuren zijn terug te halen, en te bewaren.

Wetenschappers uit Nederland, Italië, Engeland, Frankrijk, Duitsland en Slovenië werken mee aan het onderzoek. Met sensory mining-technieken worden digitale tekst- en beeldcollecties doorzocht op geurinformatie. Er wordt gekeken naar welke geurstoffen veel werden genoemd, welke emoties eraan werden verbonden, op welke plaatsen het erg stonk en wat men eraan deed om aan stank te ontkomen.

Lees verder in NRC.

> Meer nieuws over Odeuropa in The New York Times en The Guardian
> Odeuropa op de radio in Canada bij CBC
> Video over Odeuropa

Beeld: Five people, each exercising one of the five senses. Coloured lithograph after L.-L. Boilly. Credit ©Wellcome Collection. Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)