skip to main content

November 2020: Vuurwerk om boze geesten te verjagen

RTV Oost zoomde in op het afgekondigde vuurwerkverbod dat met oud en nieuw geldt. De omroep vroeg daarbij ook etnoloog Peter Jan Margry om meer uitleg over de traditie en historie van vuurwerk afsteken.

"Sinds de Germanen werd er al lawaai gemaakt tijdens de jaarwisseling. Om boze geesten te verjagen en goed het nieuwe jaar in te gaan. Ze maakten lawaai door te joelen, te schreeuwen en door met stokken tegen bomen te slaan. Later is het lawaai vervangen door kerkklokken. Toen in de 15e en 16e eeuw buskruit naar Nederland kwam, gingen we knallen met kanonnen."

Volgens de historicus waren er zelfs mini-kanonnetjes in omloop. “Die kon je makkelijk meenemen. Met de jaarwisseling werden ze gebruikt en daarna stonden ze weer te verstoffen op zolder." In de 18e eeuw werd vuurwerk commerciëler. Rond die tijd ontstaan er ook krantenadvertenties, en dat is volgens Margry een teken dat vuurwerk door de hele bevolking gebruikt wordt.

Lees meer bij RTV Oost.

Beeld: Vuurwerk in Leiden – Simone Wolff