skip to main content

November 2020: Zeg me je naam en ik weet waar je vandaan komt

Bij de naam Pedro denk je aan Spanje, bij Yuri aan Rusland en bij Giuseppe aan Italie. Er zijn namen die typisch zijn voor de plek waar ze vandaan komen. Dit geldt in elk geval voor landen. Maar geldt het ook bínnen een klein land als Nederland? Jazeker! Natuurlijk zijn er de Friese namen. Tjitske, Rintje, Epke, ze komen bijna allemaal uit Friesland. Maar hoe het zit voor de rest van ons land? Of er namen zijn die op één plek voorkomen en verder bijna niet, dat was nog nooit onderzocht.

Tot nu. Naamkundige Gerrit Bloothooft van de Universiteit Utrecht, gastonderzoeker bij het Meertens Instituut, is speciaal voor de podcast Aangenaam in de namendatabank op zoek gegaan naar streekgebonden namen. Met verrassende resultaten. Zo blijkt elke provincie in Nederland zijn eigen unieke namen te hebben, zoals Hubertus in Limburg, Jozias in Zeeland, Maagje in Utrecht, Annechien in Drenthe en – een nieuwe naam – Marèl in het oosten van het land.  Uit Bloothoofts onderzoek volgt een lijst van ruim 500 bijzondere streekgebonden namen.

Ga naar de podcastreeks Aangenaam van NTR