skip to main content

December 2020: Door corona vertimmeren we onze rituelen

De traditionele nieuwjaarsduik komt in 2021 uit blik. De Haagse burgemeester Jan van Zanen vult het eerste blik met water uit de Noordzee. Want 'als de mensen niet naar de zee mogen komen, brengen we de zee gewoon naar de mensen', aldus de organisatie.

Half december is altijd al een interessant moment in het jaar om een ritueelonderzoeker te spreken, laat staan als er net een harde lockdown is afgekondigd die ál die rituelen in de war schopt. "Ja, er is weer een hoop aan de hand", zegt Irene Stengs, de ritueelonderzoeker, verbonden aan de Vrije Universiteit en het Meertens Instituut. "Kerst moet al anders. Nu komen ook Oud en Nieuw er nog aan, de nieuwjaarsduik en nieuwjaarsborrels. Het zal nog wel even blijven gaan over rituelen en het speculeren over of ze door zullen gaan of niet."
Lees verder in Trouw.

Beeld: Coronacadeautjes bij de Hema – Irene Stengs