skip to main content

December 2020: Wat zijn we zonder feesten? ‘De mens is een sociaal wezen’

Geplande huwelijken werden afgelopen jaar verzet, verjaardagen uitgesteld en opnieuw gooide de lockdown ook bij kerst en oud en nieuw roet in het eten. Hoe belangrijk is het om te vieren?

Het lijkt wel of er nog nooit zo veel is gesproken over feesten. “Het was het afgelopen jaar een aaneenschakeling van discussies hierover,” zegt Irene Stengs, bijzonder hoogleraar antropologie aan de Vrije Universiteit en (rituelen)­onderzoeker bij het Meertens Instituut.

Elke keer weer zijn daar de vragen: welk feest kan doorgaan, wat kan niet niét doorgaan, welke vorm is coronaproof? Stengs: “Deze crisis maakt duidelijk hoe ongelooflijk belangrijk feesten en rituelen zijn voor het vormgeven van ons persoonlijke en publieke leven. Het laat zien hoezeer ze onderdeel zijn van ons bestaan.”

Lees verder in Het Parool.

Beeld: Eenzame verjaardag, Simone Wolff