skip to main content

Januari 2021: Meertens Instituut onderzoekt lockdowncultuur

Hoe beïnvloedde de coronacrisis tijdens de eerste lockdown de Nederlandse taal en cultuur? In het boek Viraal Nederland doen onderzoekers van het Meertens Instituut een eerste poging ons ‘nieuwe normaal’ inclusief grappen en fakenieuws te analyseren.

Rituelen staan niet vast, zoals vaak wordt gedacht, maar worden zo nodig voortdurend bedacht en aangepast. Dat is tijdens de eerste coronagolf en lockdown in 2020 duidelijk gebleken, zoals bij de Dodenherdenking zonder publiek en Koningsdag, applaus voor de zorg en ook bij aangepaste begrafenissen en digitale kerkdiensten. Dit schrijft Irene Stengs in het boek Viraal Nederland. Taal en cultuur van de eerste golf dat donderdag 21 januari verschijnt. Het is een uitgave van het culturele onderzoeksinstituut het Meertens Instituut met verschillende studies naar hoe taal en alledaagse cultuur in Nederland door de coronacrisis en eerste lockdown zijn beïnvloed.Lees verder in NRC.

foto: Irene Stengs