skip to main content

Januari 2021: En ineens was daar in de Gouden Eeuw de vlieger

NRC bespreekt De vliegerende Hollander. Cultuurgeschiedenis van de Nederlandse vliegerverbeelding vanaf 1600 van Gert-Jan Johannes en Inger Leemans en geeft het boek vijf van de vijf ballen.

"Twee bevlogen literatuurhistorici die de kunst van de pars pro toto tot in de puntjes beheersen. […] Het auteursduo leidt ons in beeld en geschrift door ‘De gouden vlieger-eeuw’, ontstaan dankzij de vele navolgers van de immens populaire Cats, en volgt de vliegerende Hollander tot aan de Zangeres zonder naam-hymne ‘De vlieger’, kite- surfen en de vlieger met zonnepanelen op het graf van Wubbo Ockels. Op de vele, vele illustraties in het boek zien we vliegerpostzegels voorbijkomen, -boekomslagen, -schilderijen, -keukentegeltjes, -beschuitbussen, -theepotten, -ladenkasten, -muzieknotaties."
Lees de recensie in NRC.

Verder lezen:
Een interview met Inger Leemans en Gert Jan Johannes over De vliegerende Hollander. Cultuurgeschiedenis van de Nederlandse vliegerverbeelding vanaf 1600 verscheen ook al in de nieuwsbrief van het Meertens Instituut: 'De vlieger als terugkerend beeld in de Nederlandse cultuur'.