skip to main content

Januari 2021: ‘Kunstmatige intelligentie kan moderatie van online reacties ondersteunen’

De moderatie van online discussies onder artikelen van bijvoorbeeld NEMO Kennislink en NUjij, het discussieforum van Nu.nl, is niet alleen tijdrovend, maar ook ingewikkeld. Kan kunstmatige intelligentie dat makkelijker maken? Stagiaire Britte Schilt onderzoekt tijdens haar onderzoeksstage bij NEMO Kennislink de reacties onder online artikelen die NEMO Kennislink publiceert. Ze kijkt hoe de online discussies beter vorm kunnen krijgen. Onlangs sprak Britte met Antal van den Bosch, directeur van het Meertens Instituut en hoogleraar Taal en Kunstmatige Intelligentie.

Britte: "Ik kan me voorstellen dat het uitfilteren van bepaalde (scheld)woorden of racistische termen met een relatief eenvoudig programma goed te doen is. Maar reacties kunnen ook zonder scheldwoorden aanvallend, persoonlijk of niet-constructief zijn, op manieren die misschien minder makkelijk te definiëren zijn. Hoe kan kunstmatige intelligentie ons helpen met de moderatie van deze reacties?"
Lees verder bij NEMO Kennislink.

Beeld: Britte Schilt via Canva