skip to main content

Januari 2021: “Met het virus kwamen culturele, sociale, talige fenomenen uit Europa in Nederland aan”

In januari verscheen Viraal Nederland. Taal en cultuur van de eerste golf, een boek van het Meertens Instituut dat ingaat op de gevolgen van corona op de taal en cultuur in Nederland tijdens de eerste golf. Irene Stengs was (telefonisch) te gast bij NPO Radio 5 om te praten over de impact van corona op de taal en cultuur van Nederland. Stengs: "Met het virus meebewegend kwamen culturele, sociale, talige fenomenen uit Europa in Nederland aan, die zelf ook viraal gingen."

Een voorbeeld hiervan zijn rituelen, zoals applaudiseren voor de zorg en balkonzingen, waaraan wel een Nederlandse draai werd gegeven. Stengs: "Hoe verder de cononatijd vordert, hoe meer tot ons doordringt hoe belangrijk deze tijd is. We zien hoezeer maatschappelijke fenomenen in deze tijd juist versterkt of verkleind worden: het leert ons anders kijken naar onze samenleving. Tegelijk laat deze periode ons zien hoezeer Nederland ingebed is in de wereld, en dingen overneemt en er tegelijk iets eigens mee doet."

Luister verder bij NPO Radio 5.
 

Beeld: Irene Stengs