skip to main content

Januari 2021: Taal van de eerste coronagolf

In januari verscheen Viraal Nederland. Taal en cultuur van de eerste golf, een boek van het Meertens Instituut dat ingaat op de gevolgen van corona op de taal en cultuur in Nederland tijdens de eerste golf. Marc van Oostendorp was te gast bij de Taalstaat om over de talige gevolgen te praten.

Is de taal van de eerste golf veranderd? "Taal verandert uiteindelijk best langzaam", aldus Van Oostendorp. "Maar wat wel belangrijk is voor taal: het één op één-contact, kleine non-verbale signalen, en dat missen we nu. Maar er is wel heel veel geschreven, er is bijvoorbeeld heel creatief omgegaan met taal in gedichten."

In Viraal Nederland analyseert Marc van Oostendorp het gebruik van wij/ik/jij/jullie in gedichten op Coronagedicht.nl. De rol van het dialect tijdens de eerste golf wordt beschreven door Kristel Doreleijers, Marjo van Koppen en Jos Swanenberg. Theo Meder beschrijft de (zwarte) humor van coronagrappen.

Luister naar De Taalstaat.