skip to main content

Februari 2021: Dieren zijn soms onze beste vrienden, soms eten we ze op; waarom?

Waarom zijn dieren het ene moment onze beste vrienden en eten we ze het andere moment op? De Eindhovense studente Caatje Kluskens wil er alles over weten en is mede-oprichtster van het Centrum voor DierMens Studies, een nieuw vakgebied over de complexe relatie tussen mens en dier. Leonie Cornips, onderzoeker bij de onderzoeksgroep NL Lab, die verbonden is aan het Meertens Instituut, is betrokken bij de oprichting van het centrum.

Kluskens: "Van de mens is de belevingswereld en psyche uit en te na bestudeerd, bij dieren is er wat dat betreft nog een wereld te winnen. Neem het onderzoek van Limburgse taalwetenschapper Leonie Cornips. Zij deed onderzoek naar de communicatie van koeien. Ze kwam er bijvoorbeeld achter dat de manier waarop koeien loeien als de boer binnenkomt anders is dan wanneer er een persoon voorbij het weiland wandelt. Daar zijn duidelijke structuren in te herkennen."

Lees verder in het Eindhovens Dagblad.

Beeld: Simone Wolff