skip to main content

Muzikaal erfgoed ontdekken in de nieuwsbrief van Polifonia

In januari is het onderzoeksproject Polifonia van start gegaan, waarin verbanden tussen muziek, mensen, plaatsen en evenementen, van de zestiende eeuw tot nu, worden onderzocht en soms herontdekt. Het Meertens Instituut is een van de partners in dit internationale onderzoeksproject, waarin verder o.a. de Universiteit van Bologna en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid vertegenwoordigd zijn.

Het projectteam stuurt vanaf maart maandelijks een nieuwsbrief uit, waarin u op de hoogte wordt gehouden van de vorderingen van het team en ook bijdragen over diverse muzikale thema's kunt verwachten. Als u zich nu aanmeldt, bent u juist op tijd voor de eerste nieuwsbrief die onder meer zal gaan over vrouwen in de muziek: op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. U kunt zich hier aanmelden voor de (Engelstalige) nieuwsbrief van Polifonia.

Polifonia gaat kunstmatige-intelligentietools ontwikkelen om door enorme hoeveelheden geluid en tekst in verschillende talen te navigeren. Hiermee hopen de onderzoekers inzichtelijk te krijgen hoe muziek veranderde en reageerde op het sociale en politieke milieu in de afgelopen zes eeuwen. De resultaten van Polifonia worden vastgelegd in een voor iedereen toegankelijke, online database, waarmee ook niet eerder aan elkaar gekoppelde catalogi met elkaar verbonden worden.

Beeld: portret van Signora Lorenzi, harpiste, ca. 1900 – 1910, collectie Lorenzi-muzikanten – ICCD