skip to main content

April 2021: Typisch Nederlands: Abraham- en Sarahpoppen

Jan Dirk van der Burg is Fotograaf des Vaderlands. Maandelijks maakt hij een beeldverslag van Nederland. Voor deze aflevering fotografeerde hij Abraham- en Sarahpoppen in alle vormen en maten. Typisch Nederlands? Antropoloog Irene Stengs, die het fenomeen ook al jaren op de gevoelige plaat vastlegt: "Of de traditie bij prins Bernhard begonnen is, weet ik niet zeker, het is in ieder geval een fenomeen uit de laat twintigste eeuw. Het staat in een bredere ontwikkeling; het wegvallen van de viering van naamdagen en de opkomst van de uitbundige viering van kroonjaren, wat uitmondt in een létterlijke uitvergroting van het belangrijkste jubileum." Naar de fotoreportage in NRC.

Beeld: Flickr.com, Kees Wielemakers – 50 Years (CC BY-ND 2.0)