In de media

April 2021: Hoe Koningsdag, eigenlijk Prinsessedag, begon als een beschavingsmissie

"Voor mij wordt deze Koningsdag een veldwerkdag", zegt Irene Stengs. De antropoloog, verbonden aan het Meertens instituut, doet onderzoek naar populaire cultuur en rituelen. "Koningsdag is een dag waarop mensen het normale loslaten, dat is wat rituelen tot rituelen maakt: het gewone leven stopt, mensen gaan iets helemaal anders doen. Normaal verkoop je geen spullen op straat, normaal loop je niet in een mal oranje pak met een kroontje rond, op Koningsdag wel."

En dan te bedenken dat het feest ooit begon als een beschavingsmissie. Lees hier een historische en antropologische blik op de ontwikkeling van het volksfeest met Irene Stengs en Henk te Velde, historicus aan Universiteit Leiden, in Trouw.

Beeld: Simone Wolff