skip to main content

April 2021: Klankkast met verhalen in dialect vrolijkt Tilburgse ouderen op

"Halloo, Miet hier. Ik zèè verhèùsd nòr Tilburg. Jè, et moes wèl. Tis den aawer war. En nuuw kaomer, nuuw buure, verpleegsterkes en verpleegers, mènnezjers: ik krèègzer ammel bè. Den omwaas hoevek zèllef niemer te doen. Èèrepel schèlle ok nie. Dès fèèn, want daor hak tòch aatij al enen heekel oan. Mar tòch… en nuuw tèùs maoke: hoe doede dè?"

Miet is niet zomaar een dame op leeftijd. In dit fictieve personage schuilen waargebeurde verhalen van senioren. Én de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek van sociaal cultureel antropologe Jolien Makkinga van het Meertens Instituut. Samen met hoogleraar Taalcultuur Leonie Cornips onderzocht Makkinga hoe dialect van invloed is op het gevoel van welzijn bij ouderen in een zorgcentrum. Ze sprak voor dit onderzoek met bewoners van ouderenzorgcentra: kan het spreken van de thuistaal het gevoel van autonomie en welbevinden beïnvloeden? Ja, zo concludeerde Makkinga. Vervolgens maakte Stichting Laudio de klankkast Miet met tich verhalen in dialect, die al in verschillende verzorgingstehuizen gelogeerd heeft.

Lees meer in het Brabants Dagblad en bij de Halsterse Krant & De Zuidwestkrant.

Beeld: Stichting Laudio