In de media

April 2021: Waarom geloven mensen nog steeds in spoken?

Steeds als mensen ergens een spook denken te zien, blijkt het om een kwajongensstreek te gaan. Waarom blijven spoken dan toch nog steeds tot de verbeelding spreken?

Theo Meder van het Meertens Instituut, die onderzoek doet naar volksverhalen, heeft een door hem beheerde databank met onder meer sagen en legenden er even op nageslagen. Wat blijkt? Terwijl verhalen over wezens als weerwolven en vampiers al bijna zijn uitgestorven, kun je dat van spoken nog zeker niet zeggen. "Mensen gaan steeds minder naar de kerk, maar ze houden nog altijd vast aan de gedachte dat er iets is na onze dood. Dat we een geest worden, of een schim. Dit deel van het volksgeloof is nog niet echt aan het afkalven."

Lees verder in Quest.

Beeld: Flickr.com, Spook (CC BY 2.0)