skip to main content

April 2021: Waarom is de tompouce iconisch?

Irene Stengs is antropoloog bij het Meertens Instituut en de Vrije Universiteit en doet onderzoek naar rituelen en populaire cultuur in Nederland. Ze is gefascineerd door de tompouce en zijn iconische betekenis in Nederland. ‘Het is lastig om vast te stellen waar de tompouce precies vandaan komt. De ingrediënten bladerdeeg en puddingroom zijn niet typisch Nederlands en worden net zo vaak gebruikt in Frans, Duits en Belgisch gebak.’

De tompouce heeft in Nederland een iconische betekenis gekregen en de Hema heeft daar een belangrijke rol in gespeeld, legt Stengs uit. ‘De laatste honderd jaar zijn grote groepen Nederlanders opgegroeid met de Hema, en voor veel mensen heeft dit warenhuis een speciale betekenis gekregen. Doordat de Hema de tompouce naar voren heeft geschoven als icoon, is de tompouce iets typisch Nederlands geworden. En het gebakje leent zich goed voor thematisering: zo kleurt de tompouce op Koningsdag oranje en na de examens staat er bijvoorbeeld ‘Hoera geslaagd!’ op.’

Lees meer in het Nederlands Dagblad

Beeld: Simone Wolff