skip to main content

Gesprek met bekende van Vincent van Gogh teruggevonden in Nederlandse Dialectenbank

In zijn nieuwe presentatie "Van Gogh in Brabant" heeft het Noordbrabants Museum een zojuist herontdekte spraakopname uit de Nederlandse Dialectenbank van het Meertens Instituut gebruikt. De samenstellers van de presentatie was ter ore gekomen dat een van de informanten van het Meertens Instituut Vincent van Gogh persoonlijk heeft gekend en daarover spreekt met de taalonderzoekers van het Meertens Instituut.

Jan Stroop en Henk Heikens, toenmalige medewerkers van het instituut, voerden de gesprekken met deze informant in 1967 in Nuenen voor de bestudering en documentatie van dialecten.  

Het Noordbrabants Museum maakte een promotiefilmpje over de presentatie "Van Gogh in Brabant". Vanf minuut 9:56 kunt u een kort fragment van de spraakopname horen. In de Dialectenbank is het hier terug te vinden (opname 1, minuut 13:50 e.v.).