skip to main content

Mei 2021: Het gaat helemaal niet zo slecht met de streektalen

Nederland is klein maar heeft opvallend veel streektalen. Die dreigen snel te verdwijnen, suggereert nieuw onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Taal & Tongval. Dat beeld is veel te somber, reageert taalwetenschapper Kristel Doreleijers in een artikel voor EW Podium van Elsevier. "Een verdwijnende traditionele streektaal maakt niet altijd plaats voor een op de Randstad gebaseerde vorm van het Nederlands. De taalrealiteit heeft een rijker smakenpalet." Doreleijers is promovenda bij Tilburg University en het Meertens Instituut.
Lees meer in het artikel in EW Podium.

Meer luister- en kijktips:

  • Kristel Doreleijers kreeg naar aanleiding van dit discussiestuk ook de gelegenheid om haar punten toe te lichten in het radioprogramma De Taalstaat.
  • In het tv-programma Kraak van Omroep Brabant spreekt Doreleijers over het gebruik van dialect als verbindend element in tijden van corona.
  • In de video 'Waarom is het bestuderen van taal zo leuk?' van het Meertens Instituut legt Doreleijers uit wat haar onderzoek naar Brabantse dialecten inhoudt.