skip to main content

Mei 2021: Hoe ziet het Nederlands van de toekomst eruit?

Het Financieele Dagblad wilde van een aantal taalwetenschappers weten hoe het Nederlands over pakweg 50 of 100 jaar eruit ziet. Gaan we meer Engelse woorden gebruiken? Zijn bepaalde constructies die nu uit den boze zijn, zoals 'groter als', geaccepteerd? In de toekomst kijken is lastig, antwoordt hoogleraar Taalvariatie Marjo van Koppen, verbonden aan Universiteit Utrecht en het Meertens Instituut. Wat ze fascinerend vindt aan de vele taaldiscussies: verandering leidt uiteindelijk tot niets anders dan een nieuw patroon. 'Een patroon dat we later weer verdedigen als de enige goede taal.'

Lees meer in het FD. (Let op: artikel is kosteloos te lezen na registratie.)

Beeld: Flickr.com, Roel Wijnants – Autodate (CC BY-NC 2.0)